Friday, 8 April 2011

Telur Ayam Palsu

Sekarang heboh pasal telur ayam palsu pulak. Telur ayam pun orang boleh cipta ye. Nampak memang serupa macam telur ayam asli. Kalau tengok secara kasar memang tak dapat nak beza sangat.
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah menerima aduan dari seorang pengguna, mangsa telah membeli 30 biji telur di pasar Pulau Tikus dengan harga RM11. Ada yang telah  makan sebulan baru sedar yang telur tu palsu.
Telur ayam palsu di sebelah kanan, bentuk agak besar
Cara cara nak beza telur ayam palsu, saiz telur agak besar sikit dari yang asli. Telur ayam palsu tak berbau hanyir, tiada pusat , rupa nya berkilat dan kasar. Ini Nuriz jumpa cara cara buat telur ayam palsu, heboh dulu di China sudah ada telur ayam palsu.
Berita dari Bernama:
Presiden CAP S.M Mohamed Idris berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.
“Komponen bahan-bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati,” katanya.
Mohamed Idris berkata kerajaan harus mengambil tindakan segera merampas dan mengharamkan semua telur ayam palsu itu kerana ia akan memperdaya pengguna selain memberi kesan buruk kepada kesihatan.
Seorang mangsa pembelian telur ayam palsu yang hanya mahu dikenali sebagai Loh, 50, berkata beliau menyedari telur ayam yang dibelinya dari pasar di Pulau Tikus itu adalah palsu setelah mendengar aduan seorang pembeli menerusi siaran radio.
“Setelah mendengar aduan seorang pengguna dalam radio, saya terus memeriksa telur yang dibeli itu dan terkejut apabila mendapati telur ayam yang saya dibeli sememangnya palsu,” katanya.
Loh berkata beliau dan anggota keluarganya telah makan telur ayam palsu itu sejak sebulan lepas.
Gambar cara buat telur ayam palsu

Macam macam manusia boleh buat sekarang. Sayangnya kebijaksanaan manusia tu disalahguna nak mengaut keuntungan lebih.


bentuk telur merah yang sangat bulat menonjol ke atas
Info Telur Ayam Palsu
Berbentuk seperti telur ayam Gred A
Selepas telur ayam dipecahkan, kuning telur bercampur dengan putih telur dan kelihatan cair,
Kuning telur pulak bewarna kuning pekat.
Apabila telur digoncang akan dengar bunyi kerana terlebih kandungan air.
Kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
Telur palsu ada bahan dipanggil benzonik iaitu bhn pengawet yang boleh rosakkan otak dan saraf serta boleh akibatkan penyakit hati.
Kalsum klorida pada kulit teur sbg bahan pelembut dan asid amino dalam telur palsu boleh mengakibatkan penyakit hati dan rosakkan saraf dan saluran darah.
Info dari CAP

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...